maandag 18 januari 2016

Five spices cupcakes

Mijn broertje maakte met kerst een five spices cake. Die vond ik zo ontzettend lekker, dat ik het recept vroeg. Ik paste het recept iets aan en maakte er cupcakes van.

Dit heb je nodig:
200 gram volkoren speltmeel
75 gram kokosbloesem suiker
2 el honig
5 tl five spices
2 eieren
Het sap en de zest van 2 mandarijnen
7 gram bakpoeder
5 el kokosolie (gesmolten)

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng de droge ingrediënten in een kom en de natte ingrediënten in een andere kom. Doe de droge ingrediënten vervolgens bij de natte, en meng tot een beslag. Je hebt hier geen mixer voor nodig.
Verdeel het beslag met een ijsknijper over 12 cupcake vormpjes. Bak de cupcakes in 20 minuten gaar.

zondag 17 januari 2016

Speltbrood

Je kunt brood natuurlijk in de supermarkt of bij de bakker kopen, maar veel lekkerder is het wanneer je het zelf bakt. Bovendien weet je zo zeker wat er wel en niet inzit, en dat is wel zo gezond.

Voor dit speltbrood heb je nodig:
300 gram volkoren speltmeel
200 gram wit speltmeel
1 zakje droge gist
300 ml lauwwarm water
1 kopje zonnebloempitten
1 kopje gebroken lijnzaad
Snufje zout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de gist in het water, zodat het wat schuimig kan worden. Doe vervolgens alle ingrediënten in een kom en meng tot een deeg. Ik gebruik mijn mixer met de deeghaak, ideaal om brooddeeg mee te maken. Kneed het deeg goed door en laat 40 minuten rusten. Kneed het deeg vervolgens nogmaals door. Ditmaal met de hand, zo'n 15 tot 20 minuten. Je kunt natuurlijk ook de mixer gebruiken. Het is erg belangrijk dat het deeg goed gekneed wordt. Dit vormt de gluten en zorgt er tevens voor dat het brood niet te massief wordt.
Vet een bakblik is, vorm het deeg en leg het in het bakblik. Laat nogmaals 40 minuten rusten. Bak het nu in 40 minuten gaar. Ondanks dat het brood geen conserveringsmiddelen bevat, blijft het toch zeker zo'n 5 dagen goed. Je kunt het natuurlijk ook in sneetjes snijden en een deel invriezen.

Broccoli soep

Ik vind het heerlijk om in het weekend te koken en te bakken. Daarom maakte ik vorige week broccoli soep en speltbrood. De soep vries ik in porties in, ideaal om mee naar het werk te nemen voor de lunch. Het recept voor het brood deel ik in een andere post.

Voor de soep heb je nodig:
1 broccoli
1 grote ui of 2 sjalotten
2 teentjes knoflook
1,5 liter water
2 tl tuinkruiden bouillon
Peper, zout en chilivlokken

Snijd de ui en knoflook in stukken en fruit deze aan in een beetje olie. Snijd de broccoli klein en fruit deze even mee aan. Wanneer je de stronk schoonmaakt, kun je deze ook gebruiken.
Voeg het water en de bouillon toe en breng aan de kook. Wanneer de broccoli gaar is zet je het vuur uit en pureer je alles met de staafmixer. Je krijgt nu een mooie, gebonden soep. Eventueel kun je een beetje room toevoegen, maar zonder room is de soep ook erg lekker. Breng op smaak met peper, zout en wat chilivlokken.

Ik eet er graag een sneetje geroosterd brood bij. De soep is echter ook erg lekker met wat uitgebakken spekjes als topping


Eet smakelijk!

zondag 3 januari 2016

Spelt tortillas

Een wrap is een lekker alternatief voor de boterham tijdens de lunch. Je kunt de tortillas kant en klaar kopen, je kunt ze echter ook zelf maken. Hiervoor heb je nodig:

200 gram (half) volkoren speltmeel
3 el olie
125 ml water

Voeg alle ingrediënten in een kom en meng tot een deeg. Wanneer het deeg te nat is, voeg je er nog wat meel aan toe. Laat het deeg 30 minuten rusten.

Vorm balletjes van ongeveer 60 gram en rol deze dun uit. Gebruik genoeg meel, anders blijven ze plakken en trek je ze kapot.

Laat een koekenpan goed het worden en bak de tortillas in een droge pan in zo'n 2 minuten per kant.

vrijdag 1 januari 2016

Dadelmoes

Een van mijn kerst cadeaus was het kookboek van Gordon, "Ik ben niet van suiker". Hierin vond ik het recept voor zelfgemaakte dadelstroop. Ik bel dol op dadels, dus wilde ik dit recept proberen. Het is uiteindelijk eerder een moes geworden, maar smaakt wel erg lekker.

Je hebt hiervoor nodig:
125 dadels zonder pit
175 ml water

Kook het water, voeg de dadels toe en laat 10 minuten op een laag vuur koken. Wanneer de dadels zacht zijn, prak je ze met een vork. Zet het pannetje terug op het vuur en laat inkoken tot een dikke massa. Pureer de massa in de keukenmachine en zeef, zodat er geen stukjes meer inzitten.

De moes is heerlijk in yoghurt, op de pannenkoek of op een wafel.

Wafels bakken

Nadat ik met kerst een wafelijzer cadeau kreeg, moest ik natuurlijk meteen wafels gaan bakken. Mijn missie was om een recept voor lekkere maar verantwoorde wafels te vinden.
Na vorige week al een aantal wafels zonder suiker te hebben geprobeerd, heb ik nu het recept ietwat aangepast en gebruik ik kokosbloesemsuiker om meet te zoeten. Niet teveel natuurlijk,  maar wel genoeg om de wafels net even een zoetje te geven.

Voor deze overheerlijke wafels heb je nodig:
3 eieren
250 gram speltmeel
1/2 eetlepel bakpoeder
60 gram amandelmeel
80 gram kokosbloesemsuiker
1 vanillestokje
Kokosolie
Melk

Klop de eieren los en voeg het meel toe. Wanneer het beslag te dik wordt, voeg je wat melk toe (Ik doe dit op gevoel. Het beslag mag niet te dun worden.). Voeg vervolgens het bakpoeder, amandelmeel, de vanille en de kokosbloesemsuiker toe en meng tot je een mooi beslag hebt. Indien nodig voeg je nog wat melk toe. Als laatste roer je 3 eetlepels gesmolten kokosolie door het beslag.
Verwarm je wafelijzer voor. Dit is een mooie gelegenheid om het beslag even te laten rusten. De suiker kan op deze manier ook goed door het beslag worden opgenomen.
Wanneer het ijzer warm is vet je het in met een beetje kokosolie. Roer het beslag nog een keer door en verdeel over het wafelijzer. Ik heb een ijzer waarmee je 2 wafels tegelijkertijd kunt bakken. Ik gebruik een ijsknijper per wafel, op die manier worden je wafels allemaal ongeveer even groot en hebben ze dezelfde baktijd nodig. Ik bak de wafels in 5 minuten gaar. Herhaal dit totdat het beslag op is.

Serveer de wafels met rood fruit en een beetje zelfgemaakte dadelmoes (recept staat ook op de blog).

Eet smakelijk!