Je kunt brood natuurlijk in de supermarkt of bij de bakker kopen, maar veel lekkerder is het wanneer je het zelf bakt. Bovendien weet je zo zeker wat er wel en niet inzit, en dat is wel zo gezond.
Voor dit speltbrood heb je nodig:
300 gram volkoren speltmeel
200 gram wit speltmeel
1 zakje droge gist
300 ml lauwwarm water
1 kopje zonnebloempitten
1 kopje gebroken lijnzaad
Snufje zout
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de gist in het water, zodat het wat schuimig kan worden. Doe vervolgens alle ingrediënten in een kom en meng tot een deeg. Ik gebruik mijn mixer met de deeghaak, ideaal om brooddeeg mee te maken. Kneed het deeg goed door en laat 40 minuten rusten. Kneed het deeg vervolgens nogmaals door. Ditmaal met de hand, zo'n 15 tot 20 minuten. Je kunt natuurlijk ook de mixer gebruiken. Het is erg belangrijk dat het deeg goed gekneed wordt. Dit vormt de gluten en zorgt er tevens voor dat het brood niet te massief wordt.
Vet een bakblik is, vorm het deeg en leg het in het bakblik. Laat nogmaals 40 minuten rusten. Bak het nu in 40 minuten gaar. Ondanks dat het brood geen conserveringsmiddelen bevat, blijft het toch zeker zo'n 5 dagen goed. Je kunt het natuurlijk ook in sneetjes snijden en een deel invriezen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten