zondag 15 november 2015

Suikervrije ontbijtkoek

Omdat ik met ingang van 1 november besloot mee te doen met de challange "een maand suikervrij" ging ik op zoek naar suikervrije alternatieven van bestaande tussendoortjes. Op de site www.missglutenvrij.nl vond ik een overheerlijk recept.

Voor een koek heb je nodig:

400 ml (amandel)melk
2 bananen
12 dadels zonder pit
150 gram amandelmeel
200 gram boekweitmeel
3 theelepels kaneel
2 theelepels koekkruiden
1 theelepel gemberpoeder
6 halve pecannoten

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Laat de dadels ongeveer 30 minuten in de melk wellen. Doe daarna de melk met de dadels en de banenen in de blender en mix totdat je een egale massa hebt. Doe de droge ingrediënten in een kom en voeg de bananen massa toe. Meng tot een glad beslag en doe in een cake vorm. Versier met pecannoten en bak in 40-45 gaar.

Smakelijk!

donderdag 5 november 2015

Amandel cakejes

Omdat ik afgelopen zondag de uitdaging ben aangegaan om een maand lang geen toegevoegde suikers te eten, zoek ik naar suikervrije alternatieven. Daarom maakte ik eergisteren voedzame amandel cakejes.

Voor 9 cakejes heb je nodig:
2 eieren
150 gram amandelmeel
50 gram boekweitmeel
2 tl bakpoeder
3 el kokosrasp
2 el lijnzaad
1 el honing (koud geperst)
100 ml melk
8 dadels

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Klop de eieren schuimig en meng in de tussentijd de droge ingrediënten.  Voeg deze beetje bij beetje bij het ei. Zodra het wat droog wordt, voeg je eerst de melk toe en daarna de rest van het droge mengsel. Hak de dadels fijn en meng deze door het beslag. Verdeel het beslag met een ijsknijper over de cupcake vormpjes en bak in 20 tot 25 minuten (afhankelijk van je over) gaar.

Heerlijk bij een kop thee.

Enjoy!

zondag 1 november 2015

Spinazie pannenkoekjes

Pannenkoeken kun je altijd eten. Of het nu voor het ontbijt, de lunch of het avondeten is, er is altijd wel een geschikte variant. Deze is heerlijk als lunch of voor tijdens het avondeten.  En door de spinazie ideaal voor kinderen doe niet zo graag groenten eten. Door verse bladspinazie door het beslag te doen krijg je al het goede binnen, zonder dat je de groenten proeft.

Voor 2 kleine of 1 grote pannenkoek heb je nodig:

1 ei
2 volle eetlepels havermeel
1 handvol verse bladspinazie
Scheutje melk
Magere spekblokjes
Peper en zout

Aangezien ik geen havermeel heb, heb ik de havervlokken tot meel gemalen. Deze heb ik in een bakje gedaan.
Doe een scheutje melk met de spinazie in de keukenmachine en maak er een glad papje van. Voeg vervolgens het ei en het havermeel toe en mix tot een beslag. Mocht het beslag te dik zijn,  dan voeg je er nog wat melk aan toe.

Bak de spekblokjes gaar. Zodra ze gaan zijn, voeg je het beslag toe. Laat de pannenkoek op een laag vuur garen, eventueel met een deksel op de pan. Wanneer de pannenkoek gestold is, draai je hem om.

Breng de pannenkoek eventueel op smaak met peper en zout.

Smakelijk eten!

zaterdag 31 oktober 2015

Pasta met roomsaus

Soms heb je zin in iets dat lekker is, snel klaar, maar toch ook gezond. Daarom maakte ik vandaag deze overheerlijke pasta. En dit heb je nodig voor de saus  (2 personen):

200 gram kippendij filet
1 bakje boursin om te koken
300 gram verse bladspinazie
1 ui
1 teentje knoflook
Peper en zout

Snijd het vlees in reepjes, breng op smaak met peper en zout en bak het bijna gaar. Snipper in de tussentijd de ui, pers de knoflook en voeg dit aan het vlees toe. Laat even meebakken voordat je de spinazie toevoegt. Zodra de spinazie begint te slinken mag de boursin erbij.

Ik koos ditmaal voor volkoren pasta. Deze pasta is niet alleen stukken goedkoper dan de gewone pasta, hij vult ook beter waardoor je minder nodig hebt.

De pasta is lekker met wat extra peper en een beetje parmezaanse kaas.

Enjoy!

zondag 27 september 2015

Pompoensoep

Het is herfst en dat seizoen vraagt natuurlijk om typische herfstgerechten. Een van mijn absolute favorieten is pompoensoep. En dus maakte ik gisteren een grote ketel. De soep serveerde ik met kippendijtjes en stokbrood als hoofdmaaltijd, maar ik weet zeker dat hij vandaag met wat geroosterd brood als lunch gegeten gaat worden.

Je hebt het volgende nodig:
2,5 liter tuinkruiden bouillon
1 flespompoen
2 winterpenen
2 kleine zoete aardappelen
2 rode uien
2 teentjes knoflook
Olijfolie
Zout, peper, nootmuskaat
Creme fraiche

Verwarm de oven voor op 200 graden, grilstand. Schil in de tussentijd alle groenten, snijd in grove stukken en verdeel over een bakplaat. Sprenkel hier wat olijfolie over en breng op smaak met peper en zout. Zet in de over en gril zo'n 10 a 15 minuten. De groenten hoeven niet gaar te zijn, maar je wilt wel dat ze een grilsmaak krijgen.
Maak intussen de bouillon. Ik heb 2,5 liter water met bouillonpoeder aan de kook gebracht. Zodra het water kookt haal je de groenten uit de over en doe je ze in de bouillon. Laat ongeveer 20 minuten koken, totdat alle groenten zacht zijn. Zodra de groenten zacht zijn, pureer je met de staafmixer alles tot een gladde soep. Indien de massa te dik is, voeg je nog wat water bij. Breng op smaak met peper en nootmuskaat en eventueel nog wat bouillonpoeder.

Serveer met een beetje crème fraiche. Smakelijk!

maandag 14 september 2015

Banoffee pie

Al een hele tijd wilde ik een banoffee pie maken, maar nooit kwam ik een recept tegen dat me beviel. Dit weekend vond ik uiteindelijk een recept dat ik wilde proberen op www.culy.nl. Met enkele aanpassingen is het een verrukkelijke taart geworden.

En dit heb je nodig:
200 gram digestives of andere neutrale koekjes
75 gram boter
3 bananen
75 rietsuiker
150 ml slagroom
100 ml crème fraiche
3 blaadjes gelatine
75 gram extra pure chocolade

Maal de koekjes fijn in de keukenmachine en smelt te boter. Meng de boter met de koekjes tot een deeg en verdeel over de bakvorm. Wanneer je geen keukenmachine hebt, doe de koekjes dan ik een diepvrieszak en sla ze met een pan of deegroller fijn.
Laat de bodem in de koelkast hard worden en smelt in de tussentijd de chocolade au bain marie. Verdeel de chocolade over de bodem en laat in de koelkast uitharden.

Klop de slagroom, laat de gelatine in koud water weken en smelt de suiker tot karamel. Doe dit langzaam en voeg telkens een beetje suiker toe, totdat alles gesmolten is en je en egale massa hebt.
Schep de crème fraiche door de  slagroom en voeg 4 eetlepels van het roommengsel bij de karamel. Deze zal nu, door het verschil in temperatuur, wat harder worden. Zet terug p laag vuur, zodat je weer een egale massa krijgt. Knijp vervolgens de gelatine uit en voeg deze bij de karamel. Roer totdat de gelatine helemaal is opgelost.

Laat de karamel iets afkoelen. In de tussentijd snijd je de bananen in plakken en beleg je de bodem hiermee. Voer ongeveer driekwart van de karamel bij het roommengsel en meng dit goed. De room mag nu over de bananen. Zorg dat je de taart helemaal met het roommengsel bedenkt. Gebruik de overgebleven karamel om de taart te decoreren.

Laat nu opstijven in de koelkast. Minimaal 4 uur, maar beter is het om de taart een dag van tevoren te maken,  zodat deze de hele nacht kan opstijven.

De taart is goed voor 8 grote of 10 kleine stukken.

Enjoy!

donderdag 10 september 2015

Courgetti Bolognese a la Chantal Kookt

Vandaag maakte ik een heerlijke romige Bolognese saus. Voor mij met courgetti van gele courgette en voor vriendlief met spaghetti.

Voor 3 a 4 porties heb je nodig:
400 gram mager rundergehakt
1 ui
2 teentjes knoflook
4 stengels bleekselderij
1 paprika (ik gebruikte een halve rode en een halve gele)
1 blikje tomatenpuree
1 blik gepelde tomaten
1 eetlepel bevroren basilicum
Anderhalve eetlepel philadelphia light
Zoetstof
Zout en peper

Snijd de ui en de groente fijn, rasp of pers de knoflook en fruit alles aan. Voeg het gehakt toe, breng om smaak met peper en zout en bak het vlees gaar. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak kort mee, zodat deze kan ontzuren. Voeg de gepelde tomaten en een beetje water toe en laat op laag vuur doorkoken, zodat de tomaten uitelkaar vallen. Breng vervolgens op smaak met basilicum en zoetstof en laat nog even op laag vuur doorkoken. Voeg als laatste de philadelphia toe, om de saus een romige touch te geven.

Eet smakelijk!

maandag 17 augustus 2015

Pasta met kip en broccoli

Toen ik in 2004 tijdelijk in het Duitse Dresden studeerde,  vond ik dit recept in de studentenagenda van een van mijn vriendinnen. Sindsdien is het een favoriet, nu ook van mijn vriend, en dus deel ik dit snelle, gemakkelijke recept graag met jullie.

Wat heb je nodig?
Macaroni (mijn voorkeur gaat uit naar elleboogjes)
Kipfilet (ongeveer 100 gram pp)
Broccoli
Mais
Kruidenroomkaas (je zou die van boursin kunnen pakken, die is speciaal om te koken, maar de goedkope van het budgetmerk doet het ook)
Zout en peper

Kook de macaroni volgens de verpakking gaar. Snijd de kipfilet in stukjes, doe er wat zout en peper op, en bak gaar. Kook de broccoli en voeg deze, wanneer beetgaar, bij de kipfilet. Voeg hier de kaas aan toe en laat deze smelten, totdat je een saus hebt. Eventueel kun je melk of kookroom gebruiken om het te verdunnen. Voeg op het laatst de maïs toe, deze moet warm maar wel nog knapperig zijn.

Serveer door wat van de saus op de macaroni te doen en breng eventueel op smaak met nog wat versgemalen peper.

Smakelijk!

vrijdag 14 augustus 2015

Healthy breakfast

Vandaag deel ik twee heerlijke, gezonde ontbijtrecepten met jullie. Zelf ik eet ik alles, zij het met mate. Maar beide recepten zijn ook zeer geschikt voor een koolhydraat arm dieet.

Het eerste recept vond ik op de Blog van een oud collega, maar ik heb er een eigen twist aan gegeven. Het is het recept voor homemade lijnzaad knäckebröd. En dit heb je nodig:
100 gram gebroken lijnzaad
20 gram sesamzaad
20 gram zonnebloem pitten
20 gram chia zaad
Snufje zout
200 ml lauwwarm water

Verwarm de over voor op 150 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe ondertussen alle ingrediënten in een kom en meng alles goed. Het water in combinatie met het chia zaad zorgt voor de binding. Laat dit ongeveer 5 tot 10 minuten staan en verdeel het over de bakplaat, ongeveer 5 mm dik. Zet ik de voorverwarmde oven en bak zo'n 20 minuten. Haal het uit de oven, snijdt er plakken van (nu is het nog een beetje zacht) en bak het nog zo'n 30 tot 40 minuten (afhankelijk van je oven). Mocht de onderkant nog wat vochtig zijn, draai de plakken dan om en zet nog een minuut of 10 terug in de oven. Zodra ze gebakken zijn laat je ze op een schaal afkoelen. Klaar ik je knäckebröd.

Het volgende recept is voor bananen pannenkoekjes. Ik heb een beetje speltmeel gebruikt voor de stevigheid, maar het kan ook zonder meel. Gebruik wel een pan met een goede anti aanbaklaag. De suikers in de banaan laten de pannenkoekjes plakken.

En dit heb je nodig:
1 gepureerde banaan
2 eiwit
30 gram speltmeel
10 ml magere melk

Meng alle ingrediënten goed door elkaar en bak de pannenkoekjes op laag vuur gaar.

Enjoy!

zondag 5 juli 2015

Zondig desert

Wanneer ik bezoek krijg,  probeer ik altijd iets te bakken. Nu was het de afgelopen dagen zo warm,  dat ik het niet zo zag zitten om te bakken. Toch wilde ik iets speciaals maken voor als mijn schoonouders op bezoek zouden komen. Daarom maakte ik dit heerlijke,  zondigde desert. Voor vier personen heb je dit nodig:
8 lange vingers
1 bakje mascarpone
4 eetlepels magere kwark
Zoetstof
Het merg van een vanille stokje
Rood fruit (Ik koos voor blauwe bessen en frambozen).

Verkruimel per persoon twee lange vingers in een glas. Roer de mascarpone los,  meng de kwark erdoor en breng op smaak met de zoetstof en vanille. Schep twee eetlepels van de crème op de lange vingers en maak af met wat fruit. Heerlijk voor in de zomer.

Enjoy!

zaterdag 27 juni 2015

Zuchetti met zelfgemaakte Bolognese saus.

Ik ben dol op spaghetti met rode saus,  maar heb niet altijd zin in de spaghetti. Daarom vervang ik deze regelmatig door courgette. De saus maak ik helemaal zelf,  niets uit een pakje.
Met de spirelli maak ik slierten van de courgette. Dit doe ik minimaal twee uur vantevoren. Doe de slierten in een zeef en strooi er zout op. Zet de zeef op een bakje en laat staan. Door het zout loopt het vocht uit de courgette. Voordat ik de saus over de courgette doe,  wring ik deze ook nog uit. Zo voorkom ik dat de saus te waterig wordt.

Pasta kun je bij elke saus vervangen door courgette. Ik reken een courgette per persoon.

donderdag 25 juni 2015

Puree van zoete aardappel.

Voor twee personen heb je nodig:
3 zoete aardappelen
1 eetlepel crème fraiche
Zout,  peper,  nootmuskaat
2  speklappen
Gemengde sla
1 eetlepel yoghonaise
1 theelepel mosterd

Schil de aardappelen en kook ze in ruim water in twintig minuten gaar.
Maak intussen de sla dressing,  door de yoghonaise met de mosterd te mengen en iets te verdunnen met water. Breng op smaak met zoetstof,  peper en zout. Voeg de sla toe en meng deze door dressing.
Bak de speklappen in 10-15 minuten gaar.
Zodra de aardappelen gaat zijn,  giet je het water af en pureer je ze. Meng de crème fraiche erdoor en breng op smaak met peper,  zout en nootmuskaat.

Smakelijk!

zondag 7 juni 2015

Appel-amandel cupcakes

Vandaag maakte ik semi gezonde cupcakes. Hiervoor heb je nodig:
125 gram speltmeel
75 gram amandelmeel
2 eieren
30 gram kokosolie
2 geraspte appels
2 tl bakpoeder
2 tl kaneelpoeder
Snufje zout
Dopje zoetstof
1 tl Vanille suiker
4-5 el magere melk

Klop de eieren samen met de zoetstof schuimig en voeg de gesmolten kokosolie en de melk toe. Zeef het meel en meng dit eerst met het amandelmeel,  het bakpoeder,  kaneelpoeder en de vanille suiker. Voeg dan het natte en het droge mengsel samen een mix tot een beslag.
Schil en rasp in de tussentijd de appels en voeg deze aan het beslag toe. Verdeel het beslag over de cupcake vormpjes en bak ze in een voorverwarmde oven van 180 graden in 20-25 minuten gaar.

Enjoy!

zondag 31 mei 2015

Eierkoeken

Vandaag heb ik gezonde eierkoeken gemaakt. Deze zijn niet alleen gezond, maar ook nog eens heerlijk en gemakkelijk te maken. Voor zes stuks heb je nodig:
2 eieren
100 gram amandelmeel
1tl bakpoeder
1et honing
Het merg van 1/2 vanillestokje.

Mix de eieren ongeveer tien minuten op de hoogste stand. Voeg tijdens het mixen het bakpoeder en vanille merg toe. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
Zodra het eimengsel luchtig is,  spatel je het amandelmeel erdoor.
Verdeel met een ijslepel het beslag in zes gelijke holes op een, met bankpapier bekleed,  bakblik. Zet in de oven en bak in 8 tot 10 minuten gaar. Ze zijn klaar wanneer ze een goudbruine kleur hebben en ook de onderkant mooi stevig is. Even laten afkoelen en,.....

Smakelijk!

zaterdag 25 april 2015

Homemade cashew spread.

Ik ben dol op pindakaas en had zin in een variatie met cashewnoten. Nu kun je deze in de winkel kopen,  maar het is ook super gemakkelijk om zelf te maken. En dit heb je nodig:
350 gram ongezouten cashewnoten
1 eetlepel gesmolten kokosolie
Snufje zout
Keukenmachine of blender
Oven

Leg de noten op de bakplaat en rooster ze een paar minuten. Wanneer je geen oven hebt,  kun je ze ook in een pannetje op het vuur roosteren.
Laat afkoelen en maal ze fijn in de keukenmachine. Dit kost even wat tijd,  want af en toe zul je de machine stop moeten zetten en de massa los moeten maken. Voeg voor de smaak een snufje zout toe.
Smelt in de tussentijd een beetje kokosolie. Voeg de cashew massa aan de olie toe en meng dit goed. Klaar is je cashew spread.

zondag 12 april 2015

Boekweit cupcakes

Vandaag maakte ik glutenvrije boekweit cupcakes. En dit heb je nodig:
150 gram boekweit meel
2 eieren
50 ml magere melk
1 dopje vloeibare zoetstof (gelijk aan 100 gram suiker).
Merg van 1/2 vanillestokje
1 theelepel speculaas kruiden
50 ml rijstolie

Meng de natte ingrediënten in de mixer, voeg de droge ingrediënten toe en meng tot een glad beslag. Verdeel over de cupcake vormpjes en bak in een voorverwarmde oven van 180 graden in 25 minuten gaar.

zaterdag 11 april 2015

Advocaat koek

Vorige week was Pasen,  en dus tijd voor paasproof gebak. Ik koos voor een heerlijke advocaat koek. Een ontzettende calorieën bom, maar oh zo lekker! En dit heb je nodig:

4 pakken lange vingers
1 fles advocaat
3 eigeel
100 gram poedersuiker
1 pakje roomboter
100 gram margarine
Het merg van 1 vanillestokje
Springvorm (24 cm)

Doe de boter en de margarine in de mixer en klop los. Voeg de suiker, de advocaat, het eigeel en het vanille merg toe en roer tot een gladde crème.
Begin met een laag lange vingers in de springvorm en bedek deze met een laag van de crème. Maak op deze manier laagjes, totdat de crème op is. Eindig altijd met een laag crème.  Laat de koek in de koelkast opstijven. Bij voorkeur de hele nacht, maar minimaal vier uur.
Werk af met een randje hagelslag of chocolade vlokken.

Deze koek is ontzettend machtig. Bij een springvorm van 24 cm kun je de koek het beste in 12 kleine stukken verdelen.

Smakelijk!

zaterdag 4 april 2015

Overheerlijk Indisch haantje met rijst en boontjes

Aangezien Indisch haantje een van de lievelingsgerechten van mijn vriend is, staat dit bij ons vaak op het menu. Het is ontzettend lekker en ook nog eens gemakkelijk om te maken. Voor twee personen heb je nodig:
2 hanenbouten
1 klein blikje tomatenpuree
2 blikjes water
2 teentjes knoflook
2 uien
1/2 lepel sambal oelek
3 el ketjap manis
2 el ketchup
4 el suiker of 1/2 dopje vloeibare zoetstof
3 el azijn
100 gram witte rijst (ik kies voor pandan rijst)
400 gram sperziebonen

Bestrooi de hanenbouten met peper en zout en bak ze kort aan. Ze hoeven nog niet gaar te zijn. Haal ze uit de pan en fruit in het bakvet de uien met knoflook aan. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en ontzuur deze. Daarna voeg je het water, de sambal, ketjap, ketchup, suiker en azijn toe en maak je hiervan de saus. De saus moet een beetje zoetzuur zijn, dus proef en voeg naar smaak nog suiker of azijn toe.
Wanneer de saus goed is, voeg je de hanenbouten toe en laat je deze ongeveer een uur, op laag vuur, in de saus garen. Wanneer de kip bijna gaar is, kook je de rijst volgens de verpakking en verwarm je de bonen in een aparte pan.

Serveer met kroepoek of gebakken uitjes.

Salamat makan.

zondag 1 maart 2015

Healthy chocolat-banana loaf.

Ik ben dol op bakken, maar wilde nu eens graag iets gezonds bakken.  Na op internet gezocht te hebben, besloot ik eea te combineren. Het resultaat is een suiker- en vetvrije chocolat-banana loaf.

Voor deze gezonde lekkernij heb je het volgende nodig:
250 gram boekweitmeel
3 eetlepels cacaopoeder
1 zakje bakpoeder
2 eieren
2 rijpe bananen
1 courgette
4 eetlepels honing
150 ml magere melk

Ter voorbereiding kun je het beste al de courgette raspen, zodat deze al kan uitlekken. Prak de bananen en zeef het meel en de cacaopoeder. Verwarm de over voor op 175 graden.

Splits de eieren. Doe het eiwit in de mixer en het eigeel in een aparte kom. Voeg 2 eetlepels honing bij het eiwit en 2 eetlepels honing bij het eigeel. Mix het eiwit luchtig en klop in de tussentijd het eigeel luchtig. Wanneer het eigeel luchtig is, voeg je de banaan en vervolgens de courgette toe. Meng alles goed door elkaar en meng het daarna met het eiwit. Voeg eerst een beetje eiwit toe en het eigeel mengsel, zodat dit aan elkaar kan wennen. Voeg daarna alles bij het overige eiwit en meng met een spatel. Voeg vervolgens het meel, het bakpoeder en de melk toe en meng het voorzichtig tot een beslag. Als laatste meng je het cacaopoeder erdoor.
Doe het beslag in een cakevorm en bak in 60-70 (afhankelijk van je oven) gaar.

Laat de cake afkoelen voordat je hem aansnijd.

Enjoy!

dinsdag 24 februari 2015

Bami goreng

Vandaag heb ik een heerlijke variatie gemaakt op het bami goreng recept van mijn lieve oma. Vroeger thuis aten we altijd hetzelfde recept. Overheerlijk, maar door de speklappen die er in blokjes in gingen, ook wel wat vet. Ik heb daarom gekozen voor een magerdere variant. Voor twee personen heb je nodig:

200 gram kipfilet
1/2 prei
1/4 spitskool
150 gram bloemkool
150 a 200 gram mie
1 ui
2 teentjes knoflook
Ketjap manis
Sambal oelek
Vetsin
Zout/ peper
Trassi

Snijd de bloemkool en de spitskool klein en blancheer deze. Snijd in de tussentijd de prei, ui en kipfilet klein en pers de knoflook. Wanneer de groenten geblancheerd zijn, giet je ze af en spoel je ze met koud water. Dit zorgt ervoor dat ze niet doorgaren.
Zet de wok op het vuur en doe de kip in de wok. Breng op smaak met een beetje zout en peper en voeg, wanneer de kip bijna gaar is, de ui en knoflook toe. Bak dit kort mee, totdat de ui glazig wordt. Voeg vervolgens de prei toe, bak deze kort mee en voeg dan de bloemkool en de spitskool toe.  Kook ondertussen de mie volgens de verpakking gaar.
Breng de groenten en het vlees op smaak met een theelepel sambal en een beetje trassi. Wanneer de mie maar is, giet je deze af en voeg je hem bij het groenten mengsel. Breng het geheel op smaak met wat ketjap en vetsin.

Serveer eventueel met wat kroepoek en augurken.

Je kunt de bami op velen manieren variëren, door te kiezen voor andere groenten of ander vlees.

Smakelijk!

zaterdag 21 februari 2015

Sateh babi uit de oven.

Een van de voordelen van Indonesische roots, is opgroeien met heerlijk eten. Een van mijn favorieten een sateh babi. Bij voorkeur traditiegetrouw van de kolen barbecue, maar in de winter doet de oven op grillstand het ook goed.

Bij ons in de familie wordt de sateh met varkensspek gemaakt. Voor mijn vriend maak ik hem ook zo, voor mij iets magerder met filetlapjes. Ik snijd het vlees in blokjes en marineer het met ketjap manis, op smaak gebracht met knoflook, zout en peper. Laat het minimaal 2 uur marineren, zodat de smaken goed in het vlees trekken.
Het vlees kan in een voorverwarmde oven op 200 graden in 15 minuten gegrild worden. Ik maak er zelf knoflooksaus bij en serveer het met komkommer, tomaat en stokbrood.

Smakelijk!

woensdag 18 februari 2015

Carnaval food 2

Carnaval,  niet alleen de tijd van vier dagen feest,  maar ook de tijd van heerlijke Limburgse nonnevotten.  Nonnevotten zijn een limburgs gistdeeg gebak,  dat gefrituurd en daarna met poedersuiker bestrooid word. Meestal worden ze met oud en nieuw of met carnaval gegeten, maar ze zijn het hele jaar door verkrijgbaar.
Aangezien je ze buiten Limburg niet kunt kopen,  moet ik dus altijd wachten totdat ik mijn familie bezoek. Gelukkig weet mijn moeder hoe lekker ik ze vind,  en dus had ze ze voor de optocht gekocht.

Ik wil zeker eens proberen om ze zelf te maken. Uiteraard zal ik er dan verslag van doen.

dinsdag 17 februari 2015

Carnaval food 1

Met alle frieten en nonnevotten nog in het vooruitzicht,  leek een gezonde en verantwoorde lunch me wel verstandig. Vanochtend al een goede bodem gelegd met een heerlijk,  zondig roerei. Dan mag de lunch wel wat gezonder. Ik heb gekozen voor magere yoghurt in Griekse stijl. Deze is net iets dikker dan normale magere yoghurt. De yoghurt heb ik gepimpt met gojibessen,  lijnzaad,  zonnebloem pitten en gepofte quinoa. Een heerlijke,  gezonde traktatie waar ik erg blij van word. Smakelijk!

zondag 15 februari 2015

Een bezoekje aan de markt



Nu ik ruim 2 jaar in Eindhoven woon, werd het tijd om eindelijk eens een bezoekje aan de weekmarkt te brengen. Toen ik nog in Landgraaf woonde deed ik dat regelmatig, maar hier in Eindhoven is het er nog nooit van gekomen. We hebben wel een markt in de wijk, maar deze is op woensdag. Aangezien ik full time werk, kan ik nooit naar de markt toe. Na wat zoeken op internet vond ik de Woenselse Markt. Een gezellige weekmarkt op zaterdag, echter wel zo'n 20 minuten met de fiets bij ons vandaan. Dus na een paar keer door het weer te zijn tegengehouden, ging ik gisteren vol goede moede op pad. Heerlijk wat langs de kraampjes gestruind en uiteindelijk een berg aan verse groeten en vers fruit gekocht. Wat fijn ook, om eerst even langs alle kraampjes te lopen en te vergelijken, voordat ik een aankoop deed. Zo anders dan in de supermarkt, waar de keuze vaak toch wat beperkter is en de waren wellicht iets minder vers. Uiteindelijk ging ik met twee goed gevulde tassen weer terug naar huis. Ik verheug me nu alweer op volgende week zaterdag. :)